Montcau La Mola
per en 30 d'Abril 2012
1,418 Vistes

Estem arribant al final de curs. Com cada any els alumnes de Quart d'ESO faran el treball de curs centrat en el que anomenem Història Oral. Tot i que ho teniu penjat al suro us el torno a posar al blog.

Ciències Socials, història

 

4t d’ESO

 

Treball de final de curs: La Història oral

 

Què és la Història oral

 

Es tracta de recollir els testimonis inèdits i en general no escrits de les persones anònimes.  Persones que també han viscut la història des de la seva vivència personal. La metodologia és trobar testimonis vius que ens puguin informar sobre determinats fets més o menys recents. Molt probablement ens trobarem davant de fonts històriques orals susceptibles de ser estudiades pels historiadors. És una forma d’aprendre la història més pròxima a l’actualitat.

 

 

Activitat

 

Heu de fer una entrevista a una o varies persones que tinguin coses per a dir i explicar, moltes ganes de parlar i sobretot bona memòria en relació a la guerra civil i la postguerra: besavis, avis o pares, familiars diversos, amics de la família, gent de barri, àvies i avis del casal o de la llar de jubilats... 

 

 

Tema de l’entrevista

 

Els temes són els compresos entre la pre-guerra civil, la guerra civil i la postguerra. Es tracta d’obtenir informació sobre la historia viscuda relacionada amb aquest període. Els continguts del treball han de ser inèdits, obtinguts de fonts orals; no s'hi val a copiar de webs, llibres o publicacions. Cal que sigui un treball especial, compromès, diferent, exigent i acurat. El resultat d’un curs. La porta del Batxillerat.

 

 

Preparació de l’entrevista

 

Cal preparar-se les entrevistes: documentar-se repassant el llibre de text; quins temes plantejaràs?, quines preguntes faràs?; aniràs a l'entrevista amb llapis i paper, amb una "gravadora" o amb tot plegat ... Convindria portar càmera. 

D’entrada, cal saber l’edat de l’entrevistat o de l’entrevistada, tot relacionant la seva biografia amb el context històric: neix l’any ... a  ..., en temps de ...; quan va començar la guerra, tenia ... anys; als anys 40 tenia entre ...  i ... anys; etc. 

Quines etapes de la vida del personatge m’interessen?. La vida del meu entrevistat quan era nen, adolescent, jove solter, casat ...  

 

 

Presentació del treball

 

El treball es lliurarà en folis blancs ben grapats o en un dossier fastener. Realitzat amb ordinador. Constarà de portada, índex i pàgines numerades. Cal dividir els continguts en capítols, amb una introducció i una conclusió o opinió personal. També és important posar un títol suggerent al treball. Recomanable per no dir imprescindible que hi afegiu documents, escanejant, fotocopiant o fotografiant els materials originals aportats pels entrevistats: fotografies, carnets, nòmines, cartes, butlletins, cartilles, postals, retalls de diaris, etc. 

 

 

Recursos

 

Al blog:  http://historia-oral.flog.cat/   trobareu diversos treballs elaborats per alumnes del Montcau i d’altres centres. Segur que ho fareu millor.

 

També diversos documents que us poden ajudar 

 

I aquest és un recull de webs sobre el tema de la història oral:

 

http://www.upf.edu/enoticies-recerca/0708/0409.html

http://www.xtec.es/recursos/socials/historaula/

http://historiaoralort.blogspot.com/

http://www.iohanet.org/espa/index.html

http://www.h-net.org/~oralhist/

http://www.hayfo.com/

http://oliba.uoc.es/nens/index.htm

http://www.mhic.net/

http://www.presodelescorts.org/ca/node

 

 

Data límit de presentació: 25 de maig de 2012

 

 

Avaluació (valoració)

 

  • El lliurament puntual de totes les activitats, completes i ordenades.
  • La preocupació que es demostri a l’aula i en la realització de les activitats, per l'objectivitat en la investigació i la interpretació històrica.
  • La preocupació que es demostri per aplicar correctament els procediments
  • La sensibilitat per la precisió i el sentit estètic en l'elaboració de les activitats i els treballs proposats.
  • La demostració dels coneixements adquirits, a partir de les preguntes o qüestionaris que el professor proposi a l’aula.
Publicat a: Història
Sigues el primer a qui li agrada això.